top of page
CASE-LANG_0000s_0006_Laag-2.png

Biografie

Saniye Çelik

Associate Partner Leadership Advisory 

Diversity, Equity & Inclusion

Saniye Çelik startte haar loopbaan als politieagente in Brabant. Ruim zeventien jaar werkte ze bij de politie, in zowel uniform- als adviserende functies. Naast haar baan studeerde ze Management, Economie en Recht in Breda en aansluitend Personeelswetenschappen aan Tilburg University. In de rol van onderzoeker maakte zij de overstap naar de Rijksuniversiteit Groningen en ontwikkelde een interventiemethodiek en trainingen ter bevordering van de samenwerking en effectiviteit van divers samengestelde teams. In 2009 stapte ze over naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrijkrelaties voor de coördinatie van het kabinetsbeleid rond Diversiteitsbeleid voor de hele Publieke Sector. In de veertien jaren die volgden werkte ze aan meerdere dossiers, zoals stedelijke ontwikkeling, het versterken van de lokale democratie en het Inclusiebeleid van de Rijksoverheid. Ze werkte bij de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en deed vanuit de Algemene Bestuursdienst (ABD) - Topconsult onderzoek naar de digitalisering van de verkiezingsketen.

Saniye promoveerde in 2016 op de business case van Diversiteit aan de Universiteit Leiden. Een jaar later werd ze benoemd als lector Diversiteit & Inclusie aan de Hogeschool Leiden. Ze doet onderzoek en vertaalt deze inzichten naar ‘evidence based’ plannen van aanpak. Saniye adviseert organisaties bij het inbedden van Diversiteit & Inclusie in de systemen, processen en cultuur van de organisatie. Ze ontwikkelde de Inclusiescan voor individuen en teams. Daarnaast verzorgt ze leiderschapsprogramma’s voor toezichthouders, bestuurders en leiders zoals het leiderschapsprogramma voor burgemeesters en de leergang ‘Inclusief Leiderschap’ voor leidinggevenden bij de Politie en het Openbaar Ministerie. Saniye Çelik is opleider aan de Universiteit Leiden en aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en vervult toezichthoudende functies.


In september 2023 werd Saniye tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar Diversiteit & Inclusie aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoeksthema’s zijn: leiderschap en cultuur, veilige en inclusieve teams, instroom en behoud van personeel, en verbinding van publieke organisaties met de samenleving.

Als Associate Partner is Saniye verbonden aan Capita Selecta en adviseert zij de Board Rooms van geselecteerde organisaties en bedrijven als het gaat om verantwoord leiderschap en Diversiteit & Inclusie.

Saniye heeft een veelheid aan interviews gegeven, artikelen geschreven en publicaties op haar naam staan op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Leiderschap in teams en organisaties. Een volledige lijst wordt op verzoek beschikbaar gesteld.

Prof. Dr. Saniye Çelik

T. +31 (0)35 3030 050

Mail: sce@capita-selecta.nl

  • LinkedIn
bottom of page