Commissarissen & toezichthouders

Commissarissen en toezichthouders

Professioneel toezicht is niet alleen voorbehouden aan de (grote) beursgenoteerde organisaties of de complexe organisaties in het publieke domein. De laatste jaren is er een duidelijke trend waarneembaar. Vanuit (familie) bedrijven in het middensegment krijgen wij steeds vaker de vraag om hen te begeleiden bij het vinden van gekwalificeerde leden voor hun (nieuw te benoemen) raad van commissarissen of raad van advies.

De groei van het bedrijf, in kwalitatieve en kwantitatieve zin, kan ervoor zorgen dat er knelpunten ontstaan binnen de bestuurlijke organisatie. Een van de grote voordelen van het benoemen van externe toezichthouders is dat de toezichthouder zowel de 'aandeelhouder' als het bestuur ondersteunt bij het maken van strategische keuzes en zo het bedrijf scherp houdt. Juist in een tijd waarin ontwikkelingen zich in een hoop tempo aandienen.

De toegevoegde waarde van deze toezichthouders is dat zij hun eigen ervaring en inzicht kunnen toevoegen en zo een bijdrage kunnen (en doorgaans moeten) leveren aan de groei van de onderneming.

De kracht van de professionals binnen Capita Selecta is dat wij ons als geen ander realiseren dat het zijn van toezichthouder meer is dan zomaar een nevenfunctie. Zij weten dat de toegevoegde waarde die een commissaris heeft groot is. Weten dat met het vinden van de juiste combinatie het verschil wordt gemaakt.

 

Wij praten regelmatig met succesvolle mannen en vrouwen uit verschillende bedrijfstakken en disciplines. Met senior executives maar ook met de young professionals, de runners up die én open staan én kwalificeren voor een rol als toezichthouder. WIj weten wat hen beweegt en weten ook waar zij kunnen bijdragen.

Enkele recente voorbeelden zijn:

  • Lid RvC, ontwikkelaar& producent staalconstructies
  • Lid RvC, producent & groothandel op gebied van mode en modeaccessoires
  • Lid RvC, innovatief & dynamisch familiebedrijf in zoetwarensegment