Non Executives

Commissarissen & Toezichthouders

Professioneel toezicht is niet meer alleen voorbehouden aan de (grote) beursgenoteerde organisaties of de complexe organisaties in het publieke domein. Ook vanuit (familie-) bedrijven in het middensegment krijgt Capita Selecta steeds vaker de vraag om hen te begeleiden bij het vinden van gekwalificeerde leden voor hun (nieuw te benoemen) Raad van Commissarissen of Raad van Advies.

De groei van het bedrijf, in kwalitatieve en kwantitatieve zin, kan ervoor zorgen dat er knelpunten ontstaan binnen de bestuurlijke organisatie. Een van de grote voordelen van het benoemen van externe toezichthouders is dat de toezichthouder zowel de 'aandeelhouder' als het bestuur ondersteunt bij het maken van strategische keuzes en zo het management team en haar bedrijfsvoering scherp houdt. Juist in een tijd waarin ontwikkelingen zich in een hoog tempo aandienen.

De toegevoegde waarde van deze toezichthouders is dat zij hun eigen ervaring en inzicht kunnen toevoegen en zo een bijdrage kunnen (en doorgaans moeten) leveren aan de groei en de haalbare en realistische ambities van de onderneming.

De kracht van de professionals van Capita Selecta is dat zij zich als geen ander realiseren dat de rol van Commissaris en/of Toezichthouder inmiddels veel meer behelst dan ‘zomaar’ een nevenfunctie. Niet alleen vanuit het perspectief van kennis, ervaring, inhoudelijkheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid, maar ook vanuit het perspectief van juridische aansprakelijkheid.

Onze professionals weten dat de toegevoegde waarde en impact die een Commissaris heeft groot is en/of kan zijn en realiseren zich dat met het identificeren, spreken en bemiddelen van de juiste kandidaat het verschil wordt bepaald.

Wij praten regelmatig met succesvolle mannen en vrouwen uit verschillende bedrijfstakken en disciplines. Met senior executives maar ook met de young professionals, de runners up die én open staan én kwalificeren voor een rol als toezichthouder. WIj weten wat hen beweegt en weten ook waar zij kunnen bijdragen.

Enkele recente voorbeelden zijn:

  • Lid RvC, ontwikkelaar& producent staalconstructies
  • Lid RvC, producent & groothandel op gebied van mode en modeaccessoires
  • Lid RvC, innovatief & dynamisch familiebedrijf in zoetwarensegment